e-Güvenlik Politikamız

13.01.2023 96

 

E-GÜVENLİK POLİTİKAMIZ

Teknolojinin hayatımızın her anında yanımızda olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Çocuklarımızın dijital teknolojiler aracılığıyla mevcut fırsatları en iyi şekilde nasıl kullanacaklarını bilmelerini sağlamak için, güvenli internet kullanımını iyi bilmeleri ve anlamaları gerekiyor. İnternet, sosyal hayatın bir parçası olarak hayatımıza birçok faydalar ve yenilikler getirmiştir. Getirdiği faydaların ve kolaylıkların yanı sıra, internetin bilinçsiz kullanımı bireysel ve toplumsal hayata yönelik tehditler de barındırmaktadır. Her türlü kullanıcının internete kolayca erişim sağlayabilmesiyle okullarda e-Güvenlik politikalarına ciddi bir ihtiyaç doğdu. Bu nedenle Cumhuriyet İlkokulu olarak, öğrenci ve velilerimizin e-Güvenlik konusunda bilinçlenmeleri, gelişen teknolojik araçları güvenli kullanmaları ve birer güvenli internet kullanıcısı olması amacıyla E-Güvenlik Politikası oluşturduk.

AMAÇLAR VE POLİTİKA KAPSAMI

·         Okulumuz çevrimiçi güvenliğin (e-Güvenlik), bilgisayarlar, tabletler, cep telefonları gibi teknolojiyi kullanırken, dijital dünyadaki çocukların ve yetişkinlerin korunması için vazgeçilmez bir unsur olduğuna inanmaktadır.

·         Okul e-Güvenlik politikaları yeni gelişmeler ve trendlerle bir uyum içinde olmalıdır.

·         Bu politika, yöneticiler, öğretmenler, diğer personeller, öğrenciler ve veliler için hazırlanmıştır.

·         Okul e-Güvenlik politikasının kapsama alanı yapılan proje ve çalışmalarda dikkat edilmiştir.

·         E-Twinning portalında yaptığımız projeler ile ailelerimizin denetiminde bilgisayar, tablet ya da telefonlarla belirlenmiş saatlerde birlikte internete girilmesi sağlanmıştır.

·         Okul e-Güvenlik politikası okul kurallarıyla ve devletin yasalarıyla örtüşmelidir.

·         Okuldaki internet sağlayıcısı (MEB) her türlü zararlı içeriklere ulaşımı engellemiştir. Bu sitelere erişim MEB internet filtreleme ağına takılır.

·         Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü 07.03.2017 tarihli 2975829 sayılı 2017-12 Sayılı Okullarda Sosyal Medyanın Kullanılması konulu yazı gereği, öğrencilerin ve velilerin fotoğraflarının izinsiz olarak çekilmesi ve yayınlanması güvenlik nedeniyle yasaklanmıştır.

·         Okul siber zorbalığı önlemek için tarayıcıların gizlilik ve güvenlik ayarlarını yapar, antivirüs yazılımı kullanır.

·         İnternet güvenliğini arttırmak içim personelin kullandığı şifreler düzenli aralıklarla değiştirilir. Okul müdürü, okul güvenlik koordinatörü olarak gerekli önlemleri alır.

·         Okul akıllı tahtalarında bulunan şifreler düzenli aralıklarla değiştirilir.

·         Okul tarafından mobil cihazların/cep telefonlarının eğitim amacı dışında kullanılmaması için gerekli önlemler alınır.

 

E-GÜVENLİK MÜFREDATIMIZ HAKKINDA

 

1.      Çocuklarda bilinçli ve güvenli internet kullanımına dair bilgi, beceri ve tutumların geliştirilmesi için seminerler düzenlenmektedir.

2.      Türkçe, Hayat Bilgisi, Fen Bilimleri vb ilgili derslerde uygun şekilde işlenmesi sağlanmaktadır.

3.      Ders müfredatlarına sosyal medya başta olmak üzere internetin bilinçli kullanımı ile ilgili konuların yenilenen bilgilerle güncellenmesi tüm öğretmenlerimiz tarafından sağlanmıştır.

4.       Ders müfredatlarına sosyal medya başta olmak üzere internetin bilinçli kullanımı ile ilgili konuların yenilenen bilgilerle güncellenmesi okul koordinatör öğretmeni tarafından sağlanmıştır. 

5.      MEB'e bağlı okullarda elektromanyetik kirliliğe ve internet güvenliğine önem verilmektedir.

 

ÇOCUK VE ERGENLERE YÖNELİK e GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

 

1.      Aileye yönelik çocuk ve ergenlere denetimli, sınırlı ve amaçlı kullanım sağlayabilmeleri ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapmaktayız.

2.      İnternetin güvenli kullanımı ile ilgili paketlerin tanıtım ve yaygınlaşmasını sağlamakdevlet politikasıdır.

3.      Güvenli internet paketi kullanımının yaygınlaşmasına yardımcı olunmalıdır. 

4.      Evlerde limitli internet paketlerinin kullanımını teşvik etmek için rehberlik yapılmaktadır.

5.      Kullanım farkındalığına yönelik uygulamalar geliştirmek için derslerde bu konuya öncelik verilmektedir. 

6.      Aile içinde kullanılan bilgisayarların kullanıcıya göre farklı profiller oluşturmaya müsait olması ve güvenli internet hizmetinin de bu profillere göre farklı paketler ile sunulabilmesi gereklidir. Bununla ilgili çalışmalara başlanmıştır.

7.      Ebeveynleri denetim yolları ve teknolojik imkânları ile ilgili bilinçlendirmek ve gerekli uygulamaları geliştirmek ve yaygınlaştırmak için üniversiteden akademisyenlerden yardım alınmaktadır.

 

CEP TELEFONU KULLANIMI

 Öğretmenler cep telefonlarını pedagojik araç olarak gerektiğinde kullanmaları ancak ders saatleri içinde öğretmen, ve personelin cep telefonları acil durumlar dışında kullanmamaları "kararı oy birliği ile alınmıştır.

 

OKULUMUZDA FOTOĞRAF YA DA VİDEO ÇEKİMİ VE YAYINLANMASI

 

1.      Okul kayıt döneminde her öğrenci velisi izin belgesi imzalar. Bu izin belgesinde öğrenci fotoğraflarının okul resmî web sitesi, okul dergisi, gazete, eTwinningportalı vb. okul tanıtımlarında veli, çocuğunun sınıf resimlerinin paylaşılmasına (e güvenliğin sağlanması için) M.E.B. 2017/12 nolu genelgesi çerçevesinde kullanılmasına izin verir.

 

2.      Okul idaresi tarafından görevli kılınanlar haricindeki kişiler tarafından ve öğrenci velilerinin bilmek istedikleri etkinlik ve programlar dışındaki zamanlarda, okul ve okul bahçesi sınırları içerisinde fotoğraf ve video çekimi yapılamaz. Bu yasak, bir öğrencinin diğer bir öğrencinin fotoğraf ve videosunu çekmek istemesi durumunda da geçerlidir.

 

3.      Okul idaresi tarafından görevlendirilen kişilerin çektiği fotoğraf ve videolar ancak okulun resmî web adresinde ve sanal ortamlarında, ilgili öğrenci velisinin talep ve yazılı onayı ile yayınlanabilir. Öğrencisi için onay vermeyen velinin öğrencisi ile ilgili fotoğraf ve videolar yayınlanmaz.

 

4.      Velisi tarafından fotoğraf ve video görüntülerinin çekilip yayınlanmasına onay verilmeyen öğrencilerin, çekim esnasında psikolojik baskı yaşamaması için tedbirler alınır.

 

5.      Okul görevlileri tarafından yayınlanan resim ve videolarda öğrencilerin kişisel bilgilerine kesinlikle yer verilmez.

 

OKUL PERSONELİ

 

EuropeanSchoolnet (www.eun.org) tarafından her yıl yapılan eğitimlere katılmaktadırlar. Yine e-Twinning mesleki gelişim portalından çevrimiçi seminer ve online mesleki gelişim etkinliklerine katılmışlardır. Çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) politikası, tüm çalışanların katılımı için resmi olarak sağlanacak ve tartışılacak ve korunma sorumluluğumuzun bir parçası olarak güçlendirilecek ve vurgulanacaktır. Çocukların internetin ve dijital teknolojinin güvenilir ve sorumlu kullanıcıları olabilmesi için ana-babanın / bakıcıların oynayacakları önemli bir role sahip olduklarını kabul eder. Ebeveynlerin dikkatleri, bültenler, bilgilendirme yazıları, haber mektupları ve okul web sitesinde okulun çevrimiçi güvenlik (e- Güvenlik) politikasına ve beklentilerine yönelecektir. Evde ve okulda ebeveynlerle çevrimiçi güvenlik konusundaki işbirlikçi, yaklaşımı teşvik edilecektir. Evde güvenli internet kullanımı için öneriler içeren ebeveyn eğitimleri veya diğer etkinliklerde çevrimiçi güvenliğin vurgulanmasını içerecektir. Ebeveyn eğitimleri, birlikte vakit geçirme ve spor günleri, gibi sosyal etkinlikler düzenleyeceklerdir. Ebeveynler, Okul E Güvenlik Politikası' nı okumaya ve çocuklarıyla etkilerini tartışmaya teşvik edilecektir. Çevrimiçi güvenlik konusundaki ebeveynler için bilgi ve rehberlik, ebeveynlere çeşitli biçimlerde sunulacaktır. Ebeveynler, çevrimiçi olarak çocukları için rol modelive olumlu davranışları teşvik edilecektir. Okulumuzda etkin ve kapsamlı güvenli internet günü kutlanmaktadır. Hafta boyunca seminerler, tanıtıcı afişler ve webinarlara etkin katılım sağlanmaktadır.Hafta boyunca seminerler,tanıtıcı afişler ve webinarlara etkin katılım sağlanmıştır.Okulumuz öğretmenleri e- twinningportalında,saferınternet SİD 2018 facebook,twitter hesaplarında paylaşım yapmışlardır.Daha Güvenli İnternetMerkezi (gim.org.tr) - Safer Internet Center'ın resmi sayfası:  http://guvenlinet.org.tr/tr/

Güvenli Web (guvenliweb.org.tr) - çevrimiçi güvenlik konuları için farkındalık portalı.

Güvenli Çocuk (guvenlicocuk.org.tr) - 13 yaşından küçük çocuklar için oyun ve eğlence portalı.

Ihbar Web (ihbarweb.org.tr) - yasadışı içerik için telefon hattı.

İnternet BTK (internet.btk.gov.tr) - İnternet ve BT yasası konusunda farkındalık portalı.

SID Page (gig.org.tr) - Daha Güvenli İnternet Günü Türkiye'de resmi sayfası. 

Veli ve öğrencilere tanıtılmış buralardaki eğitici ebeveyn ve öğrenci bilgilendirici videoları ,sunuları izlenmiştir. Okumuzda çeşitli web2 araçları kullanılarak sunular,panolar hazırlanmıştır. 

http://guvenlinet.org.tr/tr/ sayfasından bilgi amaçlı faydalanılmıştır.